Graag willen wij onze inspiratiebronnen met u delen.


"I think it was John Humpries interviewing an singer (who's name I've forgotten) and he asked at one point - "How did you have such confidence to do the things you do?" and she replied. "What confidence. I didn't have any confidence. But I had a passion to do the things I wanted to do and that pushed me forward. Out of my comfort zones. Once I done something that scared me, then I got confidence, but not beforehand."


 

Post Fossil: excavating the 21th century creation. Een design tentoonstelling in Design Museum Holon, te Israel. Nog tot 30 april te bezichtigen.

 

"To break with creative conventions,
theoretic rules and stigmas that now are questioned,
challenged and broken.
To break with a materialistic mentality replacing
it with the crafted materialisation of modest
earth-bound and recomposed matter."

 


 

 

Der visch mag in dem wasser nit ertrinken,
der vogel in dem lufte nit versinken,
das golt mag in dem fúre nit verderben
wand es enpfat da sin klarheit und sin lúhtende varwe.
Got hat allen creaturen das gegeben,
das si ir nature pflegen,
wie moechte ich denne miner nature widerstan?

Mechthild von Magdeburg / (c. 1212-1282)
"A fish cannot drown in water. A bird does not fall in air. Each creature God made, must live in its own true nature."Wandel. Loop zij aan zij, samen in de richting van hetzelfde doel. Grote kans dat u er beter uitkomt, dan met een 'face to face' gesprek, waarbij het 'elkander in de oogskes kijken' juist confronterend en bedreigend kan werken. Onbewust wordt bewust, schouder aan schouder (dus niet in ganzenpas) en samenwerking, of het formuleren van een goed compromis, gaat bijna als vanzelf. Als het dezelfde kant opgaat, gaat het de goede kant op.

De web-site van het Franse ontwerpbureau Ibride, is een belevenis op zich. Owen & Scotty zijn twee schapen-(bijzet)tafels, of zoals zij het noemen: 'Mobilier de compagnie', maar ook de andere ontwerpen (Martin, de ezel-secretaire en de Sultan & Zelda bankjes) spreken tot de verbeelding. De Yuan grey China collectie is ook zeer bijzonder, maar eigenlijk is alles op de site dat.

 


 

Catherine's Room / Bill Viola. (Video-art)
Deel van de vaste collectie van museum De Pont, Tilburg.

In een vijfluik worden de seizoenen (via de lichtinval en de boom, buiten) afgebeeld, de dagindeling van Catherine (die zowel uit een Vermeer gestapt lijkt, als hedendaags uitziet) en als derde dimensie de fases van het leven. De ruimte is steeds dezelfde en de vrouw ook, maar de rest verandert zonder dat je er veel erg in hebt. Het is een video-kunstwerk, dus het betreft bewegende beelden, maar zelfs thuis aan de muur zou het rustgevend werken.
Neem een stoel mee, want hier kun je uren naar kijken, dagen, maanden.

 Black Swan is een duistere thriller over rivaliteit en wat dit met een mens kan doen. Het verhaal speelt zich af in de balletwereld en is gebaseerd op Het Zwanenmeer: een ballet waarin een en dezelfde danseres zowel de witte zwaan met onschuld en elegantie moet kunnen vertolken, als de zwarte zwaan, die staat voor bedrog en sensualiteit.


Daarnaast bestaat er de The Black Swan Theory: een concept over willekeurige en onvoorspelbare gebeurtenissen, die een grote impact hebben en die, achteraf/ terugblikkend, gerationaliseerd worden door er een uitleg aan te geven: de onwillekeurige behoefte van mensen om structuur in chaos te willen herkennen om het zo minder bedreigend te maken. De angst voor 'toeval' en onvoorspelbaarheid, vanuit het niet onder ogen willen zien van alles wat we nog niet weten. Nassim Nicholas Taleb schreef er een boek over.
De film draait nu in Nederlandse bioscopen.

 Moeite met goede voornemens voor het nieuwe jaar?
Hier een aantal suggesties:

The story of electronics door Annie Leonard: wat je zelf kunt doen aan de electronische afvalberg.
Das Rad.. You tube film over de geschiedenis van de mens, bekeken vanuit een steenhoopje..met een soort van happy end (en moraal).
Celebrate who you are, met Oprah..
Of denk mee met de denktank 2100...over 'meer leven'.Een tip, indien u dit jaar met de kerst (in plaat van de Notenkraker) eens iets anders wilt zien: 'Abdallah en de gazelle van Basra', een ballet uit 1850. Het Oosterse sprookjesballet (met live muziek) is tijdens de kerst (25 t/m 28 december) te zien in het Lucent Danstheater. Het Haagse dansgezelschap De Dutch Don't Dance Division maakt een geheel eigen versie van dit ballet met amateurs en professionals en twee jonge aanstormende sterren van het American Ballet Theatre New York.


 

Mooi, verrassend design (zoals een Alice in Wonderland-peper en zout stel, of Totempaal koffiekopjes, maar ook een hoop ongein.. allemaal te vinden op Neatoshop.


 

 

'my ideas come from the wild places,
edges of turbulence and renewal,
where seas break on beaches and headlands,
where land and air meet on mountain ridges.'

David Trubridge/ philosophy (link)


 


De groene Kathedraal / Marinus Boezem

De transparante muren van de, bijna volgroeide, bomen ritselen in de polderwind. Kijkend door de toppen van de populieren, is de eindeloze blauwe hemel te zien die de middeleeuwers probeerden na te bootsen met hun gotische gewelven. In 2011 organiseert Museum De Paviljoens weer enkele dagtochten, maar voor gezelschappen zijn er ook arrangementen op maat...
Museum De Paviljoens (link)


 

Enkele quotes, over het leven:

'Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.' ~ Albert Einstein
'You are your greatest friend and you are your greatest enemy.' ~Lord Krishna
'Success is the ability to go from failure to failure, with no loss of enthusiasm.'
~ Sir Winston Churchill
'Look for three qualities: integrity, intelligence and energy. And if they don't have the first, the other two will kill you.' ~Warren Buffet
'I have learned that success is to be measured not so much by the position that one has reached in life, as by the obstacles which he has had to overcome while trying to succeed.'~Booker T. Washington
'Any word can be powerful, as long as it is the truth.' ~ Ghandi
'Discovery consists of seeing what everybody has seen and thinking what nobody else has thought.' ~ Jonathan Swift, Gulliver’s Travels

 

 


 

De Nederlandse Dansdagen.
Op diverse plaatsen in Maastricht, kunt u dit weekend genieten van dansvoorstellingen.. Speciaal willen wij attenderen op: Mourning, een dansvoorsteling van de Irakese Choreograaf Rasheed, die op eigentijdse wijze de universele emotie van de rouw, tegenlijk met de specifiek Arabische rituelen die daarbij horen, uitbeeldt.


 

Met het hoofd in de wolken...

De inzending van het Duitse bedrijf Transsolar (climate engineering), in samenwerking met Tetsuo Kondo Architects uit Japan, voor de 12de editie van de Architectuur Biennale van Venetië (La Biennale di Venezia), heeft een storm van reacties losgemaakt..
website Biennale
website Tetsuo Kondo architectenEverything in the universe has rhythm. Everything dances.
(Maya Angelou)
Fine dancing, I believe like virtue, must be its own reward.
(Jane Austen)
The heart of the dance, is the heart of the dancer.
(Ghazallah al Badriyyah)
I would believe only in a God that knows how to dance.
(Friedrich Nietzsche)
What do you dance?
(=Traditional African Bantu greeting, to a member of another Bantu tribe )
Dancing is just discovery, discovery, discovery..
(Martha Graham, zie foto)
There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them.
(Vicki Baum)Vanwege onze nieuwe, zeer unieke workshop Perzische Dans (zie Agenda), de volgende 'appetizers'!
Perzian Dance / Helia (link)
Classical Perzian Dance / Helia (link) 

Voor degene die genoten heeft van het boek 'Eat, Pray, Love' van Elizabeth Gilbert: de gelijknaminge film zal op 7 oktober aanstaande in bioscopen in Nederland te zien zijn..


 

Over humor gesproken..: de BBC heeft een groot aantal clips online gezet, stukjes uit geweldige Britse series als Blackadder ('I have a cunning plan'), Absolutely Fabulous ('Sweetie Darling'), Yes Minister, Are you being served ('Are you free, Mr. Humphries?'), Allo Allo ('I will only say this ones!') en ga zo maar door..
Allemaal te bekijken op: www.bbc.co.uk/comedyHet nieuwe theaterseizoen staat voor de deur, met prachtige balletvoorstellingen..Humor en schilderkunst gaan soms hand in hand... Dit in tegenstelling tot wat sommige (zouteloze) figuren in de art-scene beweren! Kunst met een knipoog.

De genuine fake art Pictures Gallery, via Freaking News (link)


 

Dan Gilbert, Harvard Psycholoog, beweert dat onze overtuigingen over wat ons gelukkig maakt, vaak niet kloppen..

Dan Gilbert on TED (link)


 

Enkele quotes van Frank Zappa:

"The creation and destruction of harmonic and 'statistical' tensions is essential to the maintenance of compositional drama. Any composition (or improvisation) which remains consonant and 'regular' throughout is, for me, equivalent to watching a movie with only 'good guys' in it, or eating cottage cheese."

"Without deviation from the norm, 'progress' is not possible."
"Stupidity is the basic building block of the universe."
"I am extremly successful at failure"

 Een huwelijk tussen design en bewustzijn: de Wind-up Toothbrush. Ook wel eens meegemaakt dat de oplaadbare batterij van een apparaat steeds sneller leeg is? Vast wel. Wilt u het goede van elektrisch tandenpoetsen combineren met minder schadelijke uitstoot? Dit is uw antwoord. Nog veel meer interessante design ideëen vindt u op: Made in BrunelOok tijdens ons zomerreces voorzien wij u graag van tips, zo attenderen wij u bijvoorbeeld op de mogelijkheid een virtueel bezoek aan museum Boijmans Van Beuningen te brengen, op Art-tube:
Boijmans TV, aflevering 1Moeite met afschakelen? Soms gaat ontspannen niet vanzelf. Hier een aantal hulpmiddelen die u zullen helpen, uw zwaartepunt meer richting moeder aarde te laten zakken:

Meditatie muziek
Pachelbel (klassiek)
Om-Vibration
En iets dat wij hier 'plingel-plongel muziek' noemen.." For those wounded by civilization, yoga is the most healing salve. "
T. Guillemets

 

Naar aanleiding van veel vragen (én vragende gezichten), treft u hieronder een filmpje aan van, op traditioneel Oriëntaalse wijze en muziek, dansende mannen (en vrouwen): de Stokdans (schijngevecht) of Tahtib, een volksdans uit Egypte.

De Reda Troupe (o.l.v. Mahmoud Reda)


 

Het Matangi kwartet viert haar tienjarig bestaan met een nieuwe cd-box, genaamd Candybox, compleet met een zakje Engelse drop! Nu kunnen wij drop altijd wel waarderen, maar de avontuurlijke instelling van dit kwartet ook. Hieronder kunt u het titelstuk van deze cd, opgevoerd in het programma DWDD, bekijken:

Matangi Kwartet in DWDDHeeft u onze Salomé Special al gezien? Op de pagina Nieuws staat een link naar de uitgebreide omschrijving van deze leuke nieuwe actie! Als voorbereiding hierop, hieronder een hilarische YouTube video, over bodylanguage:

Learn to speak body (link)


 

In verband met de workshop 'Methode van Dixhoorn' (op donderdag 29 april aanstaande) en de daarbij gehanteerde AOT (adem- & ontspanningstherapie) deze zeer informatieve YouTube video over zuurstof en waar deze in het lichaam nog meer naartoe gaat, afgezien van de longen..

YouTube video Oxygen Transport (link)


 

Quote:
'It’s odd how philosophers, generally speaking (at least the ones I’ve read or the ones I value), don’t have ‘A Philosophy’. There is no particular Socratic or Dimechian or Kantian way to live your life. They don’t offer ethical codes and standards by which to live your life. They don’t offer a philosophy to follow. They just simply raise an enormous number of questions mostly. [ ]'
Stephen Fry on Big Think (link)


 

De film-trilogie van Deepa Mehta (Indiaas-Canadees filmmaker), met diep controversiele thema's, heeft in India tot tegenwerking, (doods-)bedreiging en het vernielen van filmsets geleid..
(klik op de naam)

Fire (over gearrangeerde huwelijken en homosexualiteit)
Earth (over de verschillende bevolkingsgroepen en kastes)
Water (over weduwen die hun leven in Ashrams slijten)

Twee prachtige (van origine Duitse) films verhalen over legendes uit Mongolië:
The story of the weeping camel (Die Geschichte vom weinenden Kamel)
The cave of the yellow dog (Die Höhle des gelben Hundes) 

De eerstvolgende workshop in onze agenda, is de Mandala Dans & Teken-workshop. In het kader daarvan een korte terugblik op het bezoek van zes boeddhistische nonnen van het Khachoe Ghakyil klooster uit Nepal, die in november van het afgelopen jaar, een zandmandala in het Museon in Den Haag maakten. Een unieke gebeurtenis (het maken van Mandala's wordt doorgaans gedaan door monniken) die zeven dagen in beslag nam. Na het ritueel werden, zoals gebruikelijk, de zandschilderingen verstrooid en voerden de nonnen rituele dansen uit.

 Fijne Paasdagen!

De lente wordt over de hele wereld begroet met vruchtbaarheidssymbolen (zoals de (paas)haas, meibomen en hanen), met (paas)vuren, met lawaai, met dans en (symbolische) gevechten, met offers en versieringen, met bloemen, met de kleur geel (safraan) en het gooien van gekleurd poeder, met veetentoonstellingen, met schilderijen (La Primavera) en muziek (le Sacre du Printemps), allerlei religieuze rituelen en de grote voorjaarsschoonmaak..Er is een mythe die verhaalt over de lentegodin Ostara, die in de Keltische cultuur gesymboliseerd zou worden door een haas (vruchtbaarheid) en waar de Rune-tekens ‘Os-Tara’ wedergeboorte zouden betekenen. Maar ook wordt de godin Eostre/Eostrae genoemd, waarschijnlijk afgeleid van het ‘oosten’. Het Duitse ‘Ostern’ en het Engelse ‘Easter’ (Pasen) hebben ook deze oorsprong.
Het duidelijkste is de symboliek van het ei: de (weder)geboorte van nieuw leven.. en het feit dat alles wat leeft blij is met het lengen der dagen!


 

Loopt u ook wel eens met uw hoofd in de wolken? Als u het niet kunt laten om naar uw fototoestel te grijpen bij het aanzicht van een prachtige hemel, sluit u dan aan bij 'The Cloud Appreciation Society'. Hier een introductie door Gavin Pretor-Pinney (klik verder op: presentation), op PINC

boven ons eigen stulpje..


 

Onze huidige muzikale obsessie: mr. Rufus Wainwright. Konden we al jaren ‘Complainte de la butte’ niet uit ons hoofd krijgen, nu de nieuwe cd getiteld ‘All days are nights: Songs for Lulu’ uit is/komt, draaien we hem grijs..
Rufus Wainwright website
Rufus zingt Grey Gardens (You Tube)


 

Heerlyckheid Theresia Peridot wordt steeds bewuster, zo werden er tijdens de Butoh-avond van 28 maart jongstleden 100% fairtrade bamboe-bordjes gebruikt, geperst van gevallen palmbladeren die volledig biologisch afbreekbaar zijn.. (en bovendien mooi om te zien).
Hieronder een aantal links om uw eigen bedrijf (én huishouden) eco-friendly te voeren:De grootste groene bedrijvengids van Nederland (Alles Duurzaam)
Groene schoenen (Naya Shoes)
Duurzame verpakkingen en serviesgoed (Bio Futura)
Alles voor uw interieur, huishouden en tuin (Eco-Logisch)
Food & Non-Food (Verantwoord Inkopen)
Textiel & Kleding (Kuyichi)


 

Antony & the Johnsons worden reeds op deze pagina vermeld. Op 24 februari jongstleden werkte hij samen met The Kazuo Ohno Dance Studio (Butoh) en in het licht van de Butoh-avond die eind maart door ons georganiseerd wordt, wilden we u dit niet onthouden..

Verslag op Stereogum


 

De lente is in aantocht. Vogels kondigen het aan. Vanaf 1 maart is via de web-site van de Vogelbescherming weer een hoop te beluisteren.

 “If you look out of the window, as a human being, at nature, all of nature is unconditionally and absolutely beautiful, wherever it is. Whether it is the jungle, the desert, whether it’s the artic, etcetera. The only ugly things you will ever see, when you look out of the window, are things made by man.
And if, from your earliest age, looking at the world, you see yourself as a member of a species that can only uglify and despoil the world, it gives you, what psychiatrists would call, a deep sense of guilt. And guilt is, as anyone knows, the major cause of aggression. That’s why you get violent, because you’re guilty, you feel worthless. And you feel worthless, if you don’t believe that you are part of a species that is actually capable of creating beautiful things. Which we are! In terms of architecture, in terms of paintings, in terms of music and all kinds of things. Beauty is possible and is good.”

Alhoewel we niet van de persoonsverheerlijking zijn, staat Stephen Fry wel bijzonder hoog in dat niet bestaande lijstje..

 


 

Ooit gehoord van de Nevelpanter? De naam lijkt iets uit een sprookje en zijn verschijning is dat zeker..recent is hij voor het eerst gefilmd.
Kijk voor het filmpje op: Cloud Leopard
En voor achtergrond informatie naar: NU.n


 

Vanaf zaterdag 13 maart aanstaande, gaat Kunst in Valkenburg van start..op een heel bijzondere plek: Chateau St. Gerlach. Meer informatie treft u aan onder deze link:


 

Heeft u, net als wij, behoefte aan wat warmte? Zet de thermostaat hoger, schenk een coctail in en trek uw dansschoenen aan..

Caro Emerald/ A night like this.. (nr. 11)


 

Interessante lectuur:
Lawyers. Accountants. Software engineers. That's what Mom and Dad encouraged us to become. They were wrong. Gone is the age of "left-brain" dominance. The future belongs to a different kind of person with a different kind of mind: designers, inventors, teachers, storytellers – creative and emphatic "right-brain" thinkers whose abilities mark the fault line between who gets ahead and who doesn't. Drawing on research from around the advanced world, Daniel Pink outlines the six fundamentally – and reveals how to master them.

A whole new mind- why right-brainers will rule the future/ Daniel PinkBinnenkort bieden wij een Introductie-workshop Sjamanisme aan (zie Agenda). Sjamanisme is een breed begrip, maar voor een kleine inkijk in hoe en wat het kan zijn, de volgende link:

The Horse Boy (over een jongen met Autisme)


 

Wintergasten (VPRO)/ David Simon (journalist) over hebzucht:
(vrij vertaald)
"Als kapitalisme, of als winst (en rijkdom) onze cultuur definieert, de maatstaf van succes is, menselijke vooruitgang is, in plaats van kwaliteit, dan zullen we (om steeds meer winst te boeken) de kosten laag en steeds kleiner en onbelangrijker moeten maken. Een van de grootste kostenposten is arbeid, dus arbeid zal steeds minder waard worden. Arbeid, dat zijn mensen, individuen, maar arbeid wordt elke dag iets minder menselijk. Door winst de maatstaf te maken, worden mensen steeds minder waard."

Website Wintergasten


 

Thinking out of the box: een ' vliegend' gazonnetje..het komt, op verzoek, naar u toe als u de ruimte heeft. Dutch Design!

Flying Grass Carpet


 

Tussen nieuwsgierigheid en hype, tussen beeldschoon en verontrustend: de muziek van Antony and the Johnsons. Speciaal (vinden wij) aan te bevelen zijn de video's: Fallen Shadows en Epilepsy is Dancing. Wel even de tijd nemen om ze te laten 'laden'..

Antony and the JohnsonsEnerzijds is Heerlyckheid Theresia Peridot natuurlijk tot stand gekomen om u te laten kennis maken met, en te laten genieten van, enkele bijzondere geneugten des levens, maar anderzijds biedt het ook mogelijkheid aan de bijzondere mensen die deze workshops mogelijk maken: onze coaches! Dit zijn stuk voor stuk (levens)kunstenaars die uitermate veel moed aan de dag leggen, elke dag opnieuw, bij de uitoefening van hun beroep. Waar ze zoal mee te maken hebben?

U ziet het via de deze link (TED, Elizabeth Gilbert)


 

Kijkt u eens anders naar dans en beweging. Kijkt u naar synergie, naar de nieuwe vormentaal die een experiment voortbracht.

Klik hier (TED, Pilobolus: Symbiosis)


 

Voor wie Butoh nog onontgonnen terrein is, geeft de onderstaande link een impressie:

Butoh-dansvoorbeeld (Heusos Rotos/Broken Bones)


 

Gedachte: een Frans gezegde luidt (vrij vertaald) 'Je kunt een ezel zonder dorst, niet doen laten drinken.' De mens is, in tegenstelling tot de ezel, vrij. Hij maakt zijn eigen keuzes, kan derhalve zijn intuïtie en behoeftes negeren. De mens kan zich voeden, ook als hij geen honger heeft, maar doet dat niet per sé altijd met zaken die echt voedzaam zijn.

 

HOME

NIEUWS

AGENDA

CONTACT

INSPIRATIE